M.A. Clinical Psychcology & Cognitive-behavioral therapist (CBT)
תואר שני פסיכולוגיה קלינית פסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית (CBT)
מטפלת בקליניקה פרטית בנוף הגליל וגם אונליין, לכלל האוכלוסיה: ילדים, מתבגרים ומבוגרים
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הינו טיפול קצר מועד עם מספר מוגבל של מפגשים, כאשר בחדר הטיפול מעלים מחשבות לא מדויקות או שליליות למודעות, לומדים כיצד להגיב אליהם בצורה יעילה יותר במצבים מאתגרים במיוחד.
CBT יכול להיות כלי מועיל מאוד (לבד וגם בשילוב עם טיפולים אחרים) לטיפול בהפרעות נפשיות, כגון דיכאון, הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) או הפרעת אכילה. אך לא לכל מי שמרוויח מ- CBT יש מצב נפשי, כך שטיפול זה יכול להיות כלי יעיל שיעזור לכל אחד ללמוד כיצד לנהל טוב יותר מצבי חיים מלחיצים.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי משמש לטיפול במגוון רחב של נושאים, ולרוב זהו סוג הפסיכותרפיה המועדף ביותר מכיוון שהוא יכול לעזור בזיהוי וההתמודדות עם אתגרים מאוד ספציפיים. בנוסף לכך, בדרך כלל דורש פחות מפגשים ביחס לסוגי טיפולים אחרים והוא נעשה בצורה מובנית ונחשב ככלי שימושי לזיהוי אתגרים רגשיים,
לדגמה זה יכול לעזור למטופל:
· לנהל תסמינים של מחלות נפשיות
· למנוע הישנות של תסמיני מחלות נפש
· לטפל במחלת נפש כאשר תרופות אינן אפשרות טובה
· ללמוד טכניקות להתמודדות עם מצבי חיים מלחיצים
· לזהות דרכים לניהול הרגשות
· לפתור סכסוכים ביחסים וללמוד דרכים טובות יותר לתקשר
· להתמודד עם צער או אובדן
· להתגבר על טראומה רגשית הקשורה להתעללות או אלימות
· להתמודד עם מחלה רפואית
· לנהל תסמינים גופניים כרוניים
הפרעות נפשיות הניתנות לשיפור עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי:
· דיכאון
· הפרעת חרדה
· פוביות
· PTSD
· הפרעות שינה
· הפרעות אכילה
· הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
· הפרעות בשימוש בחומרים
· הפרעות דו קוטביות
· סכִיזוֹפרֶנִיָה
· הפרעות מיניות
במקרים מסוימים, ניתן לייעל את הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי ע"י שילובו עם טיפולים אחרים, כגון תרופות נוגדות דיכאון או תרופות אחרות.
סיכונים
באופן כללי, אין סיכון בקבלת טיפול התנהגותי קוגניטיבי. אך לעתים המטופל עלול להרגיש באי נעימות רגשית. הסיבה לכך היא כי CBT יכול לגרום לך לחקור רגשות, תחושות וחוויות כואבים. אתה עלול לבכות, להתרגז או להרגיש כועס במהלך מפגש מאתגר. אתה עלול גם להרגיש סחוט פיזית.
צורות מסוימות של CBT, כגון טיפול בחשיפה, עשויות לדרוש ממך להתמודד עם מצבים שאתה מעדיף להימנע מהם - כגון מטוסים אם יש לך חשש לטוס. זה יכול להוביל ללחץ או חרדה זמניים.
עם זאת, עבודה עם מטפל מיומן ומנוסה יכול למזער את הסיכונים, וכישורי ההתמודדות שתלמדו יכולים לעזור לכם לנהל ולכבוש רגשות ופחדים שליליים.
איך אתה מתכונן
אתה יכול להחליט לבד שאתה רוצה לנסות טיפול התנהגותי קוגניטיבי. או שרופא או מישהו אחר עשויים להציע לך טיפול. זה. כך מתחילים:
· מצא מטפל. אתה יכול לקבל הפניה מרופא, מתוכנית ביטוח בריאות, מחבר או ממקור נאמן אחר. לחלופין, תוכל למצוא מטפל לבד - למשל דרך עמותה/ארגון פסיכולוגי מקומי או באמצעות חיפוש באינטרנט.
· להבין את העלויות. אם יש לכם ביטוח בריאות, בררו איזה כיסוי הוא מציע לפסיכותרפיה. חלק מתוכניות הבריאות מכסות רק מספר מסוים של מפגשים טיפוליים בשנה. כמו כן, שוחח עם המטפל שלך על אגרות ואפשרויות תשלום.
· בדוק את החששות שלך. לפני הפגישה הראשונה שלך, חשוב על אילו נושאים תרצה לעבוד. אמנם אתה יכול גם לסדר את זה עם המטפל שלך, אבל הצבת מטרות מראש עשויה לספק נקודת התחלה.
בדוק את הכישורים
פסיכותרפיסט הוא מונח כללי, ולא שם תפקיד או אינדיקציה להשכלה, הכשרה או רישיון. דוגמאות לפסיכותרפיסטים כוללות פסיכיאטרים, פסיכולוגים, יועצים מקצועיים מורשים, עובדים סוציאליים מורשים, מטפלים מורשים לנישואין ומשפחה, אחיות פסיכיאטריות או אנשי מקצוע מורשים אחרים בעלי הכשרה לבריאות הנפש.
לפני שאתה פונה לפסיכותרפיסט, בדוק את הבא:
· רקע וחינוך. פסיכותרפיסטים מנוסים יכולים להיות בעלי מספר תפקידים שונים, תלוי בהשכלתם ובתפקידם. לרובם תואר שני או דוקטורט עם הכשרה ספציפית בייעוץ פסיכולוגי. רופאים המתמחים בבריאות הנפש (פסיכיאטרים) יכולים לרשום תרופות וכן לספק פסיכותרפיה.
· הסמכה ורישוי. וודא כי המטפל שתבחר עומד בדרישות הסמכה ורישוי ממשלתיים לגישה הטיפולית המסוימת.
· תחום התמחות. שאל אם למטפל יש מומחיות וניסיון בטיפול בסימפטומים שלך או באזור הדאגה שלך.
המפתח הוא למצוא מטפל מיומן ומנוסה שיכול להתאים את סוג ועוצמת הטיפול לצרכים שלך.
מה לצפות
טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול להיעשות אחד על אחד או בקבוצות עם בני משפחה או עם אנשים שיש להם בעיות דומות. קיימים משאבים מקוונים שעשויים לאפשר השתתפות ב- CBT, במיוחד אם אתה גר באזור עם מעט משאבי בריאות נפש מקומיים.
CBT כולל לעיתים קרובות:
· ללמוד על מצב בריאותך הנפשי
· לימוד ותרגול טכניקות כגון הרפיה, התמודדות, חוסן, ניהול מתח ואסרטיביות
פגישת הטיפול הראשונה שלך
בפגישה הראשונה, המטפל שלך בדרך כלל יאסוף מידע אודותיך וישאל אילו חששות תרצה לעבוד עליהם. ככל הנראה המטפל ישאל אותך על בריאותך הפיזית והרגשית בעבר ובהווה כדי לקבל הבנה מעמיקה יותר של מצבך. המטפל שלך עשוי לשאול גם אם אתה עשוי להפיק תועלת משילוב טיפול אחר, כגון תרופות.
הפגישה הראשונה היא גם הזדמנות עבורך לראיין את המטפל שלך כדי לראות אם הוא או היא מתאימים עבורך. וודא שאתה מבין:
· הגישה שלו או שלה
· איזה סוג טיפול מתאים לך
· מטרות הטיפול שלך
· אורך כל מפגש
· כמה מפגשי טיפול יתכן ותזדקקו
יתכן שיידרשו כמה פגישות עד שהמטפל שלך יבין היטב את מצבך ודאגותיך, ויקבע את דרך הפעולה הטובה ביותר. אם אינך מרגיש בנוח עם המטפל הראשון שאתה רואה, נסה מישהו אחר. "התאמה" טובה למטפל שלך יכולה לעזור לך להפיק את המרב מה- CBT.
במהלך ה- CBT
המטפל שלך יעודד אותך לדבר על המחשבות והרגשות שלך ומה שמטריד אותך. אל תדאג אם אתה מתקשה להיפתח לגבי הרגשות שלך. המטפל שלך יכול לעזור לך להשיג יותר ביטחון ונוחות.
CBT מתמקד בדרך כלל בבעיות ספציפיות, תוך שימוש בגישה מכוונת מטרה. כשתעבור את תהליך הטיפול, המטפל שלך עשוי לבקש ממך להכין שיעורי בית - פעילויות, קריאה או תרגולים המבוססים על מה שאתה לומד במהלך מפגשי הטיפול הרגילים שלך - ולעודד אותך ליישם את מה שאתה לומד בחיי היומיום שלך.
גישתו של המטפל שלך תהיה תלויה במצבך ובהעדפותיך הספציפיות. המטפל שלך עשוי לשלב CBT עם גישה טיפולית אחרת - למשל טיפול בינאישי, המתמקד בקשרים שלך עם אנשים אחרים.
צעדים ב- CBT
CBT כולל בדרך כלל את השלבים הבאים:
· זיהוי מצבים או התניות מטרידים בחייך. אלה עשויים לכלול נושאים כמו מצב רפואי, גירושין, אובדן, כעס או תסמינים של הפרעה בבריאות הנפש. אתה והמטפל שלך עשויים להשקיע זמן מה בהחלטות באילו בעיות ומטרות אתה רוצה להתמקד.
· היו מודעים למחשבותיכם, רגשותיכם ואמונותיכם לגבי בעיות אלו. לאחר שזיהית את הבעיות שתרצה לעבוד עליהן, המטפל שלך יעודד אותך לשתף במחשבותיך לגביהן. זה עשוי לכלול התבוננות במה שאתה אומר לעצמך על חוויה (דיבור עצמי), הפרשנות שלך למשמעות של המצב ואמונותיך לגבי עצמך, אנשים אחרים ואירועים. המטפל שלך עשוי להציע לך לנהל יומן של מחשבותיך.
· זיהוי חשיבה שלילית או לא מדויקת. כדי לעזור לך לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות שעשויים לתרום לבעיה שלך, המטפל שלך עשוי לבקש ממך לשים לב לתגובות הפיזיות, הרגשיות וההתנהגותיות שלך במצבים שונים.
· לעצב מחדש חשיבה שלילית או לא מדויקת. ככל הנראה המטפל שלך יעודד אותך לשאול את עצמך האם השקפתך על מצב מבוססת על עובדה או על תפיסה לא מדויקת של המתרחש. שלב זה יכול להיות קשה. יכול להיות שיש לך דרכי חשיבה ארוכות שנים על חייך ועל עצמך. בעזרת תרגול, דפוסי חשיבה והתנהגות מועילים יהפכו להרגל מבלי שזה ייקח כל כך הרבה מאמץ.
אורך הטיפול
CBT נחשב בדרך כלל לטיפול קצר מועד - שנע בין כ-5 ל -20 מפגשים. אתה והמטפל שלך יכולים לדון בכמה מפגשים עשויים להתאים לך. גורמים שיש לקחת בחשבון כוללים:
· סוג של הפרעה או מצב
· חומרת הסימפטומים שלך
· כמה זמן היו לך הסימפטומים שלך או שהתמודדת עם המצב שלך
· כמה מהר אתה מתקדם
· כמה לחץ אתה חווה
· כמה תמיכה אתם מקבלים מבני המשפחה ומאנשים אחרים
סודיות
למעט בנסיבות מאוד ספציפיות, שיחות עם המטפל שלך הינן חסויות. עם זאת, מטפל עשוי לשבור סודיות אם קיים איום מיידי על הבטיחות או כאשר נדרש על ידי החוק לדווח על חששות לרשויות. מצבים אלה כוללים:
· לאיים לפגוע בעצמך באופן מיידי או בקרוב (באופן מיידי) או לקחת את חייך בעצמך
· לאיים לפגוע בקרוב או לקחת את חייו של אדם אחר
· התעללות בילד או במבוגר פגיע - מישהו מעל גיל 18 המאושפז בבית החולים או פגיע עקב מוגבלות
· להיות לא מסוגל לטפל בעצמך בבטחה
תוצאות
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לא יכול לרפא את מצבך או לגרום למצב לא נעים להיעלם. אבל זה יכול לתת לך את הכוח להתמודד עם המצב שלך בצורה בריאה ולהרגיש טוב יותר עם עצמך וחייך.
להפיק את המרב מ- CBT
CBT אינו יעיל עבור כולם. אבל אתה יכול לנקוט בצעדים כדי להפיק את המרב מהטיפול שלך ולתרום להצלחתו.
· גישה לטיפול כשותפות. הטיפול יעיל ביותר כאשר אתה משתתף פעיל ומשתתף בקבלת ההחלטות. ודא שאתה והמטפל שלך מסכימים לגבי הנושאים העיקריים וכיצד להתמודד איתם. יחד תוכלו להגדיר יעדים ולהעריך התקדמות לאורך זמן.
· היו פתוחים וכנים. הצלחה בטיפול תלויה ברצון שלך לשתף את מחשבותיך, רגשותיך וחוויותיך, ולהיות פתוח לתובנות ודרכי פעולה חדשות. אם אתה מסרב לדבר על דברים מסוימים בגלל רגשות כואבים, מבוכה או פחדים מתגובת המטפל שלך, תן למטפל שלך לדעת על הסתייגויותיך.
· היצמד לתוכנית הטיפול שלך. אם אתה מרגיש חסר מוטיבציה, זה עשוי להיות מפתה לדלג על מפגשי טיפול. פעולה זו עלולה לשבש את ההתקדמות שלך. השתתף בכל המפגשים והקדש מחשבה על מה אתה רוצה לדון.
· אל תצפו לתוצאות מיידיות. עבודה בנושאים רגשיים עלולה להיות כואבת ולעתים קרובות דורשת עבודה קשה. זה לא נדיר להרגיש גרוע יותר במהלך החלק הראשוני של הטיפול כשאתה מתחיל להתמודד עם עימותים בעבר ובהווה. יתכן שתזדקק למספר מפגשים לפני שתתחיל לראות שיפור.
· הכינו שיעורי בית בין הפגישות. אם המטפל שלך מבקש לקרוא, לנהל יומן או לעשות פעילויות אחרות מחוץ לפגישות הטיפול הרגילות שלך, בצע את הפעולה. ביצוע מטלות אלה יעזור לך ליישם את מה שלמדת במפגשי הטיפול.
· אם הטיפול לא עוזר, שוחח עם המטפל שלך. אם אינך מרגיש שאתה מרוויח מ- CBT לאחר מספר מפגשים, שוחח עם המטפל שלך על כך. אתה והמטפל שלך עשויים להחליט לבצע שינויים מסוימים או לנסות גישה אחרת.