Röda dagar i Sverige, även kända som helgdagar, är speciella dagar då de flesta svenskar är lediga från arbete och skolor. Dessa dagar firas av olika anledningar, inklusive religiösa högtider, historiska händelser och säsongsmässiga traditioner.

En av de mest centrala röda dagarna är juldagen, vilket firas den 25 december till minne av Jesu födelse. Nyårsdagen den 1 januari markerar början av det nya året och ger en chans att fira och reflektera över året som gått. Under våren firas långfredagen och annandag påsk, vilka är kristna högtider kopplade till påskfirandet.

Första maj är en annan betydelsefull röd dag och markerar den internationella arbetarrörelsens dag, med demonstrationer och tal för att uppmärksamma arbetstagares rättigheter. Nationaldagen den 6 juni firas för att främja svensk kultur och historia, och blev en röd dag så sent som 2005.

Midsommardagen, firad lördagen efter midsommarafton, är en älskad helgdag där svensk sommartradition står i centrum. I slutet av året markerar allhelgonahelgen en tid för att hedra och minnas avlidna nära och kära.

Dessa helgdagar ger inte bara en välbehövlig paus från vardagen, utan stärker också gemenskapen genom firanden, traditioner och minnesvärda stunder med familj och vänner.